Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanlarına Yönelik Açık Erişim Eğitimi Düzenlendi

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanlarına yönelik olarak 22 Eylül 2023 tarihinde açık erişim eğitimi düzenlendi. Kütüphanemiz personeli Öğr. Gör. Ülkü ÖZGÜVEN CEYLAN tarafından düzenlenen eğitimde, kavramsal çerçevede açık erişim, açık erişim tarihsel süreçte gelişim evreleri, dünyada ve Türkiye'de yaşanan gelişmeler, açık erişimin önemi ve sağladığı faydalar, lisanslama koşulları, açık erişim yayıncılık modelleri (altın yol, yeşil yol) ile Bartın Üniversitesi'nde Kurumsal Akademik Açık Arşiv kurulma süreçleri ve kullanılan sistemin özellikleri başlıkları detaylıca akademisyenlere aktarıldı.

Ayrıca BARÜ Kurumsal Akademik Açık Arşivi Politikası, sisteme kayıt olma, veri giriş adımları, veri girişi yapılırken dikkat edilecek hususlar, editör kontrolü başlıkları da uygulamalı olarak canlı demo şeklinde ifade edildi.

Diğer yandan Kütüphanemizin yapmış olduğu
Açık Erişim Yayın Yapma Anlaşmaları (Oku ve Yayınla - Read & Publish) anlaşmaları da eğitimde ayrıntılı olarak dile getirildi. Bu kapsamda, Kütüphanemizin abonesi olduğuAmerican Chemical Society, Cambridge Journals OnlineveWileyfirmalarıyla yapılan anlaşmalar gereği; ilgili veritabanlarının tanımlanan dergilerinde Bartın Üniversitesi yazarları, makale işlem ücreti (Article Proccessing Charge - APC) ödemeksizin açık erişim olarak yayın yapma hakkı elde ettiği hatırlatılmıştır.

Eğitime ilişkin video kaydına erişmek için tıklayınız.

BARÜ Kurumsal Akademik Açık Arşiv Sistemi Ücretsiz Açık Erişimli Yayın Yapma Anlaşmaları